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POLITICS 
Regulations in force 
 

1) Regulation 21(1), P.U.(A)395/1993: An officer in the Top Management Group and the Managerial & Professional Group is 
prohibited from taking an active part in political activities. The officer shall not: 
a) make any public statement, whether orally or in writing, that would adopt a partisan view on any matter which is an 
issue between political parties; 
b) publish or circulate books, articles, or leaflets of a political party; 
c) canvass for votes; 
d) act as an election agent; 
e) stand for election for any post in any political party; and 
f) hold any posit in any political party 
 

2) Regulation 21(2), P.U.(A)395/1993: Executing Group officers may stand for election / hold a post in a political party 
after obtaining a written approval from: 
a) Director General of Public Service – common-users officers* 
b) Secretary General of the Ministry – non-common-users officers 
- Service Circular No. 5 Year 1996 
* Federal Common-Users Services refer to services whose Head of Service is the Director General of Public Service. 

 
3) Regulation 21(2A), P.U.(A)395/1993: Education Service officers Grades DG41 to DG48, other than the Principal or 

Headmaster/Headmistress at an educational institution* and an officer holding an administrative post, may stand for election 
/ hold a post / be appointed to a political party post after obtaining a written approval from the Secretary General of the 
Ministry of Education. 
- Service Circular No. 9 Year 2010 
* Educational institutions are schools, Institutes of Teacher Education (IPG), English Language Teaching Centres (ELTC), 

matriculation colleges and Institut Aminuddin Baki (IAB) under the Ministry of Education Malaysia. 
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FAQ - POLITICS 
 

No. Item Question Explanation 

1 Ordinary 
member 

Can officers from the Top Management Group 
(KPT) and Managerial & Professional Group 
(P&P) become ordinary members of a political 
party? What are the actions to be taken? 

KPT and P&P officers may become ordinary members of a 
political party. The officers concerned must inform this matter 
to the Head of Department immediately using the JPA(T) 
2/96 form (can be downloaded from the PSD portal, in 
Service Circular Number 5 Year 1996). 
http://www.eghrmis.gov.my/wp_content2/pekeliling/PP96/PP 
96Bil05/PP96Bil05.htm 

2 Election 
candidates   

1) If an officer has been given the permission 
to become actively involved in a political 
party, can the officer be nominated to 
contest in a general election for a 
Parliamentary or a State Legislative 
Assembly seat? 

Officers may be nominated to contest in a general election, by-
election for a Parliamentary or a State Legislative Assembly 
seat. 

2) What are the actions to be taken by public 
officers who have been nominated by their 
respective parties to contest in an 
election? 

a) An officer who has reached the minimum age of 40 years 
and has a reckonable service period of at least 10 years may 
apply for optional retirement. 

 
b) The optional retirement application must be in accordance 
with Service Circular Number 4 Year 2003. Among the 
required documents are: 

 
i. certification by the Head of Department; 
ii. application for optional retirement by the officer; 

http://www.eghrmis.gov.my/wp_content2/pekeliling/PP96/PP
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   iii. integrity screening report by the Malaysian Anti-
Corruption Commission; and 

iv. other supporting documents in accordance with Service 
Circular Number 4 Year 2003. 

 
c) The officer/Department may deal directly with the Post-
Service Division, PSD at Level 3, Block C2, Complex C, 
Putrajaya (the counter opens from 8.00 a.m. until 10.00 p.m.); 

 
d) Gratuity will be paid to the officer within 30 days from the 
date complete documents are received, and the pension will 
be paid: 

 
i. appointment before 12.4.1991, pension will be paid at 

the age of 45 years for women and 50 years for men; 
or 

ii. appointment on or after 12.4.1991, pension will be paid 
at the age of 55 years. 

e) Officers who have served for less than 10 years will be 
required to resign. The resignation should be submitted by the 
officer to the Head of Department to be noted 
(acknowledgement of receipt to the officer) and copied to the 
Head of Service. This matter can be handled by the respective 
Head of Department / Human Resources Manager based on 
regulation 54, Public Officers (Appointment, Promotion, and 
Termination of Service) Regulations 2012. 
[P.U.(A)1/2012] 
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3 Implication 
of 
resignation / 
optional 
retirement 

If an officer who has retired optionally / 
resigned to contest in an election lost in the 
election, can the officer join public service 
again? 

An officer who has resigned may apply and be considered for 
reappointment to the public service by the Appointing 
Authority, in line with Regulation 7, Public Officers 
(Appointment, Promotion and Termination of Service) 
Regulations 2012 [P.U.(A)1/2012]. 

 
An officer who has retired optionally cannot be reappointed to 
the public service except at the Government’s discretion due 
to a critical need for the officer’s services. However, the officer 
can only be appointed on contract (contract of service) after 
obtaining the approval of YAB Prime Minister / YAB Deputy 
Prime Minister / Chief Secretary to the Government of 
Malaysia as set out in Service Circular Number 2 Year 2008 – 
Dasar dan Prosedur Pelantikan Secara Kontrak (contract of 
service). 

4 Application 
form to take 
part in political 
activities 

Where can I get the application form to take 
part actively in politics? 

Executing Group: 
The JPA(T)1/96 application form may be downloaded from 
PSD portal in Service Circular Number 5 Year 1996. 
http://www.eghrmis.gov.my/wp_content2/pekeliling/PP96/PP 
96Bil05/PP96Bil05.htm 

 
Graduate Education Service Officers, Grades DG41- DG48: 
The JPA(T)1/10 application form may be downloaded from 
the Ministry of Education’s portal. Service Circular Number 9 
Year 2010. 
http://www.moe.gov.my/v/pekeliling-perkhidmatan 

http://www.eghrmis.gov.my/wp_content2/pekeliling/PP96/PP
http://www.moe.gov.my/v/pekeliling-perkhidmatan
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5 Conditions 
for political 
involvement 

What are the conditions imposed on an officer 
who has been allowed to take part in political 
activities? 

i. The political activities do not interfere with the officer’s 
official duties; 

 
ii. All political activities must be carried out outside office 

hours; 
 

iii. The officer should apply for leave if the political activities 
involve office hours; 

 
iv. The officer is not allowed to use political influence to 

resolve issues in the service; 
 

v. The officer is not allowed to use office official information 
for political activity purposes; 

 
vi. All political activities must not contradict the Public Officers 

(Conduct & Discipline) Regulations 1993 - 
[P.U(A)395/1993]; and 

 
vii. The approving authority may withdraw the approval if the 

officer fails to comply with the conditions imposed. 
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6 Assisting in 
campaigns 

1)     I am involved in a Community Committee. 
A political party has requested for my 
assistance to put up party flags and 
campaign materials in my community 
area. What should I do? 

A KPT or P&P officer (except DG41-48 officers who have 
obtained the approval) is not allowed to perform the act at all. 

 
An officer from the Executing Group must obtain a prior 
approval from the designated approving authority. 

 
The activity of putting up a political party’s flags by an 
individual can be interpreted as the individual’s support for the 
political party. It can be categorised as canvassing for votes. 

2) Can an officer help campaign or accompany 
the spouse who has been nominated in 
an election? 

A KPT or P&P officer (except DG41-48 officers who have 
obtained the approval) is not allowed to perform the act at all. 
An officer from the Executing Group must obtain a prior 
approval from the designated approving authority. 

 
The act of assisting / accompanying election candidates in 
campaigning is interpreted as supporting the political party and 
is also said as canvassing for votes. 

7 Political 
parties’ 
speeches 

2)     Can an officer attend or listen to speeches 
by political parties during an election? 

To provide the people with the opportunity to obtain 
information directly from the political parties contesting 
regarding their respective manifestos, public officers (KPT, 
P&P and Executing Group) may attend/listen to speeches by 
political parties. 
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8 Social media 1) Can an officer follow the Twitter of 
leaders of political parties? 

Yes 

2) Can an officer ‘Like’’ and ‘Share’ the 
Facebook or retweet articles related to 
politics? 

A KPT or P&P officer (except DG41-48 officers who have 
obtained the approval) is not allowed to perform the act at all. 

 
An officer from the Executing Group must obtain a prior 
approval from the designated approving authority. 

 
If the article shows an inclination towards a certain political 
party, the activity may be interpreted as the officer’s support 
for the political party. It can also be said as being politically 
active. 

 


